trešdiena, 2011. gada 5. janvāris

Kāpēc izvēlēties SERTIFICĒTU ORGANISKU kosmētiku?

Mūsu āda ir kas vairāk nekā tikai virsējais slānis. Tā ir galvenā aizsardzība no ārējiem ievainojumiem. Tas ir dzīvs, elpojošs orgāns, vislielākais visā ķermenī. Vairāk kā puse no tā, kas nonāk uz mūsu ādas, tiek uzsūkts organismā; kā zinātnisks pierādījums tam ir nikotīna vai hormonu plāksteri. Tāpat arī sintētiskās ķīmiskās vielas daudzos ādas kopšanas līdzekļos iesūcas ādā un, tā kā organisms šīs „svešās” vielas nespēj atpazīt un pārstrādāt, tās var uzkrāties audos vai radīt alerģisku ādas reakciju (piemēram, kontaktdermatītu vai ekzēmu). Pastāv pamatotas aizdomas, ka atsevišķas ķīmiskās vielas (skat. šeit ) izjauc organisma ķīmisko vidi un ir kancerogēnas (izraisa vēža rašanos).




Tādējādi dabīgi, organiski ķermeņa kopšanas līdzekļi der pat visjutīgākajai ādai, kā arī palīdz samazināt organismā iekļūstošo toksisko vielu daudzumu.
Augi, ko audzē bioloģiski, ražo vistīrākās eļļas un ekstraktus, kas nesatur herbicīdus un pesticīdus. Nav nekāda jēga lietot ārstnieciskus herbālos ekstraktus, ja tajos ir ķīmisko vielu atliekas.


Lietojot organiskus produktus, jūs arī palīdzat atbalstīt apkārtējās vides saglabāšanu. Tas ir vispārzināms fakts, ka bioloģiskā lauksaimniecība ir daudz labāka dzīvajai dabai, rada daudz mazāk piesārņojuma no aerosoliem, daudz mazāk arī oglekļa dioksīdu un mazāk bīstamus atkritumus.

KĀPĒC IZVĒLĒTIES SERTIFICĒTU ORGANISKO KOSMĒTIKU?

Diemžēl organiskās ķermeņa kopšanas kosmētikas ražošanu neregulē likumdošana, kā tas ir ar bioloģisko pārtiku un dzērieniem. Ādas kopšanas līdzekļus un parfimēriju drīkst saukt par organiskiem un dabīgiem, pat ja to sastāvā ir tikai niecīgs procents organiski audzētu sastāvdaļu. Vienīgais veids, kā būt pārliecinātam, ka jūsu lietotais produkts ir patiesi organisks, - lietot produktus, ko sertificējusi atzīta un neatkarīga organiskās (bioloģiskās) sertifikācijas institūcija, un pat tad dažādās valstīs ir dažādas normas.


Gandrīz visa Essential Care produkcijas ir sertificēta saskaņā ar Soil Association (www.soilassociation.org ) standartiem, kas ir vieni no pasaulē stingrākajiem organisko veselības un skaistumkopšanas produktu standartiem. Patiesībā tikai pavisam nedaudz uzņēmumu ir sasnieguši šos standartus ādas kopšanas līdzekļu ražošanā, un Essential Care ir vienīgais uzņēmums, kas ražo sertificētu šampūnu (Maigais ārstniecisko augu šampūns un Tējas koka un ārstniecisko augu šampūns).


Soil Association (SA) organiskie standarti atbilst Essential Care (EC) filosofijai, ka veselības un skaistumkopšanas produktiem jābūt ražotiem saskaņā ar ētikas principiem, tie nedrīkst saturēt ķīmiskas vielas un tiem jābūt pēc iespējas organiskākiem. SA īpaši garantē, ka jebkura produkta, uz kura ir SA logo, ražošanā ir izmantotas pēc iespējas organiski audzētas sastāvdaļas un tie nesatur vielas, kuru izmantošanai EC ir pret un tās nekad neizmanto (skat. Aizdomīgo vielu vārdnīcu ).


Lai iegūtu sertifikāciju kādam produktam, kā minimums 95% no VISĀM sastāvdaļām jābūt sertificētām kā organiskām. Produktus, kuru sastāvā ir nepietiekams daudzums organiskas izcelsmes sastāvdaļu, Soil Association sertificēs kā 70% organiskus (piemēram, šampūns), bet tos nevar apzīmēt kā „organiskus”. Taču pārējās sastāvdaļas arī tiek pakļautas stingrām vadlīnijām. Nav atļauts lietot vielas, kuras iespējams ir toksiskas cilvēkiem vai videi, tāpat nedrīkst izmantot arī ģenētiski modificētas sastāvdaļas.


Essential Care kosmētikas ražotājiem jāiesniedz Soil Association ikviena piegādātāja, ar ko viņi gada laikā sadarbojas, sertifikāts par tā bioloģisko statusu. SA atzīst piegādātāja sertifikātu tikai tādā gadījumā, ja to izsniegusi pati SA vai arī institūcija, kuru SA ir izpētījusi un atzinusi par vienlīdz stingru pārbaudēs un sertifikācijā.


EC jāuzrāda SA arī deklarācija no katra piegādātāja par neorganisku sastāvdaļu (kur organiska izcelsme nav iespējama) izcelsmi, lai pierādītu, ka tās nav ģenētiski modificētas.


Tagad jūs redzat, ka tīrības un organiskā sastāva ziņā ir milzīga atšķirība starp produktu, kas vienkārši saucas dabīgs vai „ar sertificētām organiskām sastāvdaļām” un produktu, kam ir (piemēram, Soil Association ) logo, kurš norāda, ka viss produkts ir neatkarīgi sertificēts, tam ir zināms organisks sastāvs un tajā nav aizdomīgas vielas.