trešdiena, 2011. gada 5. janvāris

Ar ko galveno kārt atšķiras eko kosmētika no parastās kosmētikas

Kaitīgās vielas kosmētikā un to izraisītās sekas

Rakstā sīkāk apskatīsim kaitīgās vielas ko izmanto kosmētikas ražošanā un iespējamās sekas ar ko jārēķinās lietojot produktus, kas satur šīs kaitīgās vielas.




Parabēni, Paraben (Metyl, Butyl, Propyl, Isobutyl)  

Sastopams gandrīz visos kosmētikas līdzekļos
Nolūks: konservanti, kas pasargā kosmētikas līdzekli no bojāšanās.
Nevēlamā iedarbība: alerģiski, mutagēni, imitē sieviešu dzimumhormonu darbību, bojā endokrīno sistēmu, toksiski. Parabēniem piemīt spēja uzsūkties ādas dziļākajos slāņos, tikt absorbētiem asinsrites sistēmā un uzkrāties organisma audos. Šādā veidā vielas var sasniegt paaugstinātu koncentrāciju un ievērojami bojāt imūnsistēmu, sekmējot dažādu slimību un anomāliju veidošanos. Turklāt šīs vielas caur mātes organismu tiek nodotas pēcnācējiem (parabēnu klātbūtne ir fiksēta arī mātes pienā), kā rezultātā jaundzimušā imūnsistēma tiek traumēta.

Propilēna glikols, Propylene Glycol  

Sastopams tonikos, sejas, acu un ķermeņa krēmos
Nolūks: tiek lietots kā ādas mitrinātājs un piedevu šķīdinātājs kosmētikas ražošanā, bet tiek izmantots arī antifrīzu, bremžu šķīdumu, laku ražošanai.
Nevēlamā iedarbība: toksisks, izraisa aknu anomālijas un nieru bojājumus (dzīvnieku testi), tam mazs molekulārais svars, kā rezultātā viegli iekļūst audos. Uzsūc mitrumu, tai skaitā no ādas, padarot ādu sausu. Propilēna glikola vietā kosmētikā ieteicams lietot augu glicerīnu.

Minerāleļļa, Mineral Oil (Paraffinum Liquidum)  

Sastopams visa veida krēmos, masāžas eļļās, tā ir galvenā „ bērnu eļļas" sastāvdaļa
Nolūks: ādas mīkstināšana, ietaukošana.
Nevēlamā iedarbība: lēts naftas pārstrādes blakusprodukts, pārklāj ādu ar „neelpojošu" kārtu, izraisa komedonus (melnie punkti, iekaisumi). Var saturēt poli- cikliskos aromātiskos ogļūdeņražus (PHA), ir kancerogēni un mutagēni. Kosmētikā tiek izmantots galvenokārt tādēļ, ka tā ir lēta izejviela, salīdzinot ar augstvērtīgām augu eļļām.

Trietanolamīns, Dietanolamīns, Triethanolamine (TEA), Diethanolamine (DEA)  

Sastopams dažāda veida krēmos, dezodorantos, šampūnos
Nolūks: tiek lietots kā sārmaina viela pH līmeņa regulēšanai kosmētikas līdzeklī un kā šķīdinātājs.
Nevēlamā iedarbība: var būt kairinošs. Bieži kosmētikas līdzekļos tiek izmantots arī Isopropyl Mystrate (eļļveidīga, mīkstinoša viela), kas savienojumā ar TEA vai DEA veido kancerogēnus jeb vēzi izraisošus savienojumus - nitrosamīnus.

BHT (Butylated Hydroxythaluene)  

Sastopams dažāda veida krēmos, dezodorantos
Nolūks: antioksidants, kas kavē kosmētikas līdzekļa oksidāciju, bojāšanos.
Nevēlamā iedarbība: sintētisks antioksidants, kas izraisa alerģiskas reakcijas. BHT vietā ieteicams izmantot dabiskos antioksidantus, piemēram, vitamīnus E, C un citus.

Phenoxyethanol  

Sastopams dažāda veida krēmos
Nolūks: konservants.
Nevēlamā iedarbība: kancerogēns, mutagēns un toksisks.